Wanderlust

Fascinantni Pompeji

Maj 18, 2017

Stigli smo do kraja putovanja, darlings – nakon posta o otoku Kapri, ovo je treći i ujedno zadnji dio mog putopisa s juga Italije. Priče o mojoj posjeti Pompeji. Naime, samo nekih devet kilometara od Napulja nalazi se jedini vulkan na kontinentalnom dijelu Evrope, koji je u posljednjih sto godina zaista i bio aktivan – moćni i nepredvidivi Vezuv. Drugim riječima, stanovnici ovog grada i okolnih mjesta u regiji Kampanija (a i rijeke turista, uključujući i mene, koja sam se u tokom svog putovanja prilično primakla opasnosti pod nazivom Monte Vesuvio) doslovno svakog dana žive na rubu potencijalne opasnosti. Međutim, čini mi se da, pored toga što predstavlja konstantnu “tihu prijetnju”, Vezuv ljudima i gradovima ovog kraja mnogo toga i daje. 

Kako? Sigurno se pitate.

Pa, kako sam vam u prvom dijelu putopisa već i dočarala, Napulj me je u roku od par minuta nakon mog dolaska uspio izbaciti iz cipela, “vakumski usisati”, “zavrtjeti i ispljunuti”. Naravno, sve su ovo metafore, ali imaju svoju svrhu ‒ da vam dočaram ritam i intenzitet ovog mjesta.  E pa ta silna energičnost, vrelina i dinamika, koje su mi apsolutno WUNDERBAR (nakon što sam prebrodila prvobitni šok ;-)) ‒ ja lično mislim da ih Napulj i njegovi stanovnici crpe upravo iz užarenog srca planine Vezuv.

A ako ovom vulkanu želite prići još bliže i možda i sami osjetiti i upiti taj temperament, onda vam zaista toplo preporučujem posjetu drevnim rimskim gradovima – Pompeju i Herkulaneumu, koji su gotovo izbrisani s lica zemlje prilikom najpoznatije i posljednje najrazornije erupcije Vezuva 79. godine n. e. Odnosno, bilo bi bolje da kažem zatrpani pod zemljom, jer su pepeo, lava i kamenje, koje je Vezuv izbacivao u potpunosti prekrili ove gradove, tako da su tek oko 1600. godine otkriveni njihovi prvi ostaci, nakon čega su u 18. vijeku počela i iskopavanja koja još uvijek nisu zaključena.

Posebno je interesantno da se erupcija desila 24. augusta – samo jedan dan nakon što je u prosperitetnom gradu Pompeju, u kojem je živjelo nekih 20-ak hiljada stanovnika, proslavljan festival Vulkanalija u čast rimskog boga vatre – Vulkana.

Ukoliko se odlučite posjetiti ostatke ova dva grada, a polazna tačka za posjetu vam je Napulj, preporučujem da prvo odvojite malo vremena za posjetu napuljskom Nacionalnom arheološkom muzeju, jer se u njemu nalazi veliki broj pronađenih i restauriranih eksponata iz Pompeja i Herkulanuema.

Napulj i Pompeje dijeli samo 27 km i saobraćajna veza s ovom arheološkom lokacijom je veoma dobra. Najsigurniji i najjednostavniji način da stignete do nje je da kupite kartu za liniju pod nazivom “Circumvesuviana”. Ukoliko nakon obilaska lokacije Pompeja i Herkulaneuma budete raspoloženi za dalje putovanje u pravcu juga i Amalfi obale, “Circumvesuviana” vozi sve do grada Sorenta. U Napulju se ukrcavate na glavnoj stanici na Piazzi Garibaldi, ali na jednoj etaži niže od one na kojoj su ostali vozovi. Nemojte se iznenaditi što voz više liči metro vagonima i gužva je velika, budući da se radi o liniji potrebnoj za lokalce, a interesantnoj za turiste. Karta je povoljna (3–4 eura u jednom smjeru), a vozit ćete se nekih 45 min.

Kada stignete u Pompeji, darlings, imate mogućnost da birate između organizovanog (uz naknadu) i samostalnog obilaska ovog lokaliteta. Cijena ulaznice je 11 eura. Veoma je bitno da se za posjetu dobro organizujete. Obavezno obucite ugodnu i stabilnu obuću, a ukoliko su ljetni mjeseci – ponesite pokrivalo za glavu i naravno dovoljno tekućine.

Za potpunu sliku o tome, kako se živjelo i kako je izgledao zaista impresivni drevni grad Pompeji sigurno su vam potrebna barem neka četiri sata obilaska, bez pretjeranog zadržavanja na pojedinostima. No, ukoliko ne želite odvojiti toliko vremena, onda u planu grada, koji ćete dobiti na ulazu, odaberite posebna mjesta, koja vas posebno interesuju.

Preporučila bih Vrt bjegunaca, Kuću Menandera, amfiteatar, baziliku, Venerino svetište… Ah, bolje da ne dajem preporuke, jer svaki kutak ovog jedinstvenog mjesta ima svoju ljepotu i posebnost iz koje izvire vrelina Vezuva.

Nemojte se opeći i uživajte u ovom jedinstvenom dijelu evropske historije. ;-)

Doskora, darlings!

Outfit: Ogrlica, prstenovi i narukvica – Parfois; top i pantalone – H&M; cipele – ASOS; sunčane naočale – AJ Morgan.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply